Destinacija Juršinci je bogatejša za novo mobilno enoto – FoodTruck Juršinci, ki bo kot potujoča kuhinja služila promociji sladkovodnih rib, lokalnih ponudnikov in turistične destinacije Juršinci.
Prikolica, oblikovana v skladu s sodobno grafično podobo nove turistične znamke, nosi sporočilo »Malo za pod zob« in vabilo »Menjaj prestavo, skoči v naravo«. V njej bodo potekale degustacije, kulinarične demonstracije ter številne aktivnosti – od turistično-kulinaričnega krožka OŠ Juršinci in ženskih retreatov ob ribniku, do dni odprtih vrat ter oskrbe avtodomarjev z lokalnimi dobrotami.
Operacija »FoodTruck Juršinci – Spodbujanje vključevanja sladkovodnih rib v lokalno kulinarično ponudbo«, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo (ESPRA 2021–2027), predstavlja ključni investicijski sklop v razvoju nove turistične identitete Juršincev.
Občina kot vodilni partner aktivno podpira mlade prevzemnike, inovativne kmetije in trajnostni turizem. Nova prikolica ni zgolj vozilo – postaja vozlišče zgodb, okusov in skupnosti.
FoodTruck ni namenjen le promociji – postal bo tudi prostor izobraževanja, povezovanja in izmenjave znanj.
V letošnjem šolskem letu je v okviru operacije zaživel turistično-kulinarični krožek OŠ Juršinci, kjer so učenci pod mentorstvom Mihe Jeromla iz ribogojnice Berlek spoznavali sladkovodne ribe kot zdrav prehranski vir in potencialno poklicno pot. Spoznali so tudi pomen vodnih ekosistemov in lokalne kulinarike.
V kulinaričnem delu sodeluje Kmetija Kovačec, ki pripravlja jedi iz sladkovodnih rib, obogatenih z lokalnimi sestavinami. Prvi večji dogodek – ženski retreat ob poletnem solsticiju – bo potekal ob ribniku Kovačec, kjer se bodo ob ognju prepletale zgodbe narave, ženske energije in kulinarike.
FoodTruck Juršinci bo namenjen tudi avtodomarjem, ki lahko parkirajo ob ribniku Kovačec, pred Domom Lovske družine Juršinci ali pri Kmetiji Vršič, kjer nastaja degustacijski prostor za delavnice in kulinarične predstavitve.
»FoodTruck Juršinci je naš prvi investicijski korak v razvoj turizma in identitete kraja kot mikrodestinacije. Vesel sem, da projekt uresničujemo v sodelovanju z RLAS Podravje, ki nam stoji ob strani kot zanesljiv partner pri soustvarjanju dolgoročnih razvojnih ciljev. Juršinci smo pripravljeni – imamo znanje, ljudi in zdaj tudi vozilo, ki vse to povezuje v zgodbo, ki bo dišala po lokalnem in segla dlje od naše občine.«
— Robert Horvat, župan Občine Juršinci
Od leve proti desni: Matej Sužnik, ravnatelj OŠ Juršinci, Sabina Zorko, OŠ Juršinci, Mag. Mojca Metličar, Vodja RLAS Podravje in LAS Bogastvo podeželja, Robert Horvat, župan Občine Juršinci, Klemen Vršič, Kmetija Vršič, Nataša Žajdela Lah, podžupanja Občine Juršinci
V prikolici delata: Nastja in Mitja, Kmetija Kovačec
»FoodTruck Juršinci je več kot prikolica – je premik v miselnosti in konkretna podpora razvoju turizma v okolju, ki ima izjemen potencial. Na RLAS Podravje si prizadevamo biti takšno podporno okolje, ki občinam ne le pomaga pri projektih, ampak skupaj z njimi soustvarja vsebine - vse to ob vsestranskosti vključevanja akvakulture v lokalno ponudbo. In Juršinci s svojo ekipo dokazujejo, da se da – z voljo, sodelovanjem in pogumom narediti nekaj drugače.«
— Mag. Mojca Metličar, vodja RLAS Podravje in LAS Bogastvo podeželja
»Krožek, ki ga izvajamo v sodelovanju z ribogojcem in lokalnimi partnerji, je otrokom odprl nov pogled – v svet poklicev, zdravih prehranskih navad in pomena domačega okolja. Z obiskom ribogojnice in novo opremo, ki smo jo pridobili, učenci ne le spoznavajo ribe, ampak tudi kuhajo, okušajo in razumejo, kako pomembna je povezava med šolo, naravo in skupnostjo.
Ko otroci v naravi držijo ribo v roki, zamesijo testo, sedijo skupaj in okušajo hrano – se zgodijo stvari, ki se jih v učilnicah ne morejo naučiti. Ta krožek ni le pouk o ribah – je pouk o življenju. O povezanosti z zemljo, drugimi in s seboj. V času, ko nas svet sili v hitenje in površnost, si v Juršincih prizadevamo otroke voditi drugače – počasneje, globlje, bolj srčno.«
— Matej Sužnik, ravnatelj OŠ Juršinci
»Operacija FoodTruck Juršinci, ki jo izvajamo v okviru RLAS Podravje, predstavlja prvi niz implementacije aktivnosti, ki smo si jih kot občina zadali v preteklem letu, ko smo sprejeli Strategijo razvoja in trženja turizma za turistično destinacjo Juršinci 2024-2029. Z novo pridobitvijo, ob vključevanju sladkovodnih rib v lokalno ponudbo, bomo lahko izvajali vrsto aktivnosti za promocijo Puhovih Juršincev na turistični zemjlevid.«
— Nataša Žajdela Lah, podžupanja Občine Juršinci
»Otrokom sem želel pokazati, da ribogojstvo ni le voda in mreže, ampak vsakodnevna skrb za živa bitja. Če bodo kdaj v življenju prijeli ribo z razumevanjem in ne le z vilicami – bo to zame dovolj velik rezultat.«
— Miha Jeromel, ribogojec, Ribogojnica Berlek
»Naša kmetija ni restavracija. Je ribnik, kjer otroci tekajo bosi. Je prikolica, kjer pripravljamo hrano s srcem in lokalnimi sestavinami. Je prostor, kjer lahko avtodomarji najdejo mir, otroci ustvarjajo in odrasli začutijo, kako malo je v resnici dovolj.«
— Nastja in Mitja, Kmetija Kovačec
»Čeprav bomo z našo kmetijo aktivneje vključeni šele v drugi fazi projekta, sem se današnjega krožka z veseljem udeležil. Tako ponudniki kot vsi ostali deležniki se lahko učimo drug od drugega in si pomagamo pri idejah, kako vključiti sladkovodne ribe v vse, kar je pridelano in predelano na naši zemlji.
— Klemen Vršič, Kmetija Vršič